Sportolási lehetőségek

Ágasvár a nyugati Mátra turistaútjainak az egyik jelentős csomópontjában helyezkedik el, olyan környezetben, mely kiváló helyszínül szolgálhat számos természetközeli (divatosabb kifejezéssel: outdoor) sporthoz. A következőkben – a teljesség igénye nélkül – röviden bemutatjuk a népszerűbb sportok terén adódó lehetőségeket. A környék adta teljes kínálat egyébiránt nehezen körvonalazható, mivel íjászok, triatlonosok, tájfutók színesítik a palettát.

Kirándulás, túrázás

A Turistaház az országos kéktúra útvonalán fekszik, számos helyi jelentőségű turistaút kereszteződésében. Kezdő és jobb erőben lévő gyaloglók számára egyaránt találhatóak ösvények, így jellegüket tekintve különböző túraprogramok állíthatóak össze. Ha csak a ház pár kilométeres környezetét vizsgáljuk, egyaránt találunk hosszú távú, kevés szintkülönbséggel járó etapokat (pl. Mátraszentimre-Ágasvár, vagy Mátraszentimre-Pásztó) és rövidtávon nagy emelkedőket tartogató kapaszkodásokat (pl. Mátrakeresztes-Ágasvár és/vagy Óvár). Ráadásként minden programot tervezhetünk igen látványosra, hiszen a Csörgő-patak völgye madártávlatból – tehát a gerincekről, kilátópontokról – és mélyen a szurdokfalak alól egyaránt impozáns látvány.

Teljesítménytúrázás, nordic walking, geocaching

Több teljesítménytúra is érinti a turistaházat, ilyen például a Mátra-bérc, Vidróczki, Sámson 60 vagy a Mátra 115. Gyalogtúrák szempontjából tehát ideális kiindulópontnak tekinthető a turistaház. A nyugati Mátra csúcsai és érdekességei, kilátói, mind teljesíthetők egy egynapos túrával, majd este visszatérhetünk a házba, hogy másnap egy másik irányba induljunk felfedezőútra.

Ágasvár környékén több geoláda is található.

Hegyikerékpározás

A Mountain Bike szerelmesei is rengeteg útvonal közül válogathatnak. A Mátra köves, meredek lejtői és technikás emelkedői egyaránt vonzzák a kezdő, és profi hegyikerékpárosokat, hogy kipróbálják tudásukat. Talán elég annyit írnunk: az Ágasvári Turistaház már évek óta otthont ad a Merida Marathon Team éves edzőtáborának. Akárcsak a gyalogos túraútvonalak esetében, itt is elmondható, hogy hosszúságra és nehézségre tekintettel rengeteg lehetőség adódik. Mégis elsősorban azon kerékpárosok számára ajánljuk a környék felkeresését, akik a hegyibringázás kevésbé vad ágait, a cross-country-t, a marathont, illetve a hagyományos túrakerékpározást kedvelik.

Sziklamászás

Csóka-kő
Csóka-kő

A turistaháztól negyed órára található a sziklamászók birodalma, Csóka-kő és Bárány-kő, Ágasvár csúcsa alatt pedig az L-Fix torony. Az itt található andezittornyokon és falakon számos könnyebb és nehezebb mászóúttal találkozhat, aki kipróbálja a sziklamászást.

Sízés, sífutás

Téli Mátra
Téli Mátra

Ágasvár környéke nagyszerű lehetőségeket tartogat a téli sportok szerelmeseinek is. A turistaháztól 1 órányi távolságban található a mátraszentistváni sípálya, mely hómentes napokon síágyúkkal biztosítja a megfelelő minőségű havat. A turistaháztól is látszó pályák akár sífutva is megközelíthetők.

Barlangászás

Ágasvár mellett található a Mátra leghosszabb barlangja, ami idevonzza a barlangászokat és a barlangok kedvelőit. A vulkanikus hegységben képződött barlang jelenleg feltérképezett hossza négyszázhuszonnyolc méter, mélysége harminc méter. A barlang csak képzett barlangászok számára járható, és le van zárva. A barlang felügyeletét a Sziklaorom Barlangász Klub látja el.