Az Ágasvári Turistaházról

Az Ágasvári Turistaház a Mátra nyugati peremén, Pásztótól tíz kilométerre keletre, Mátrakeresztes és Mátraszentistván között nagyjából félúton helyezkedik el. A 21-es útról Pásztót elérve már távolról feltűnik Ágasvár jellegzetes hegyes kúpja. A házat autóval teljesen megközelíteni nem lehet, az utolsó néhány kilométert kizárólag gyalogosan lehet megtenni.

Ágasvár

Mátrakeresztesről a piros jelzésen haladva körülbelül 45 perces séta után érhetünk fel a turistaházhoz, míg Mátraszentistvánból indulva a kék jelzést követve kicsit több, mint 1 órán át, de nagyjából szintben haladva juthatunk el a Házig.

A Házhoz érve kifújhatjuk magunkat a ház melletti tisztáson, vagy betérhetünk a büfébe.

Ágasvár kilátás

Ha kellően kipihentük magunkat, érdemes a kék háromszög jelzésen felmenni a ház mellett magasodó Ágasvár csúcsára, ahonnan tiszta időben a Magas Tátra vonulatait is megpillanthatjuk

Csörgő-lyuk barlang bejárata
A Csörgő-lyuk barlang bejárata

A Ház környezetében található a Csókakő és a Bárány-kő, mely a magyar sziklamászók kedvelt találkozóhelye, valamint a Csörgő-lyuk barlang, mely szűk járatai miatt nehezen, és csak hivatásos barlangászok felügyelete mellett látogatható.

Távcsövek az ágasvári réten

Mivel az Ágasvári Turistaház a környező településektől távol, erdővel körülvett területen fekszik, ezért a viszonylag alacsony fényszennyezés miatt rendkívül kedvelt  hely Magyar Csillagászati Egyesület amatőr csillagászai számára is, akik a turistaház mellett fekvő tisztást egyszerűen csak észlelőrétként emlegetik. Ha szerencsések vagyunk, minden bizonnyal szívesen tartanak nekünk bemutatót, akár nappal is!

A Csörgő-szurdok
A Csörgő-szurdok

A Ház alatti völgyben folyik a Csörgő patak. Szemben emelkedik a Som-hegy, ide látszanak Falloskút nyaraló épületei és a mátraszentistváni sípálya. A turistaház ablakából közvetlenül rálátni a Piszkés-tetői csillagászati obszervatórium kupolájára, mely tovább fokozza a csillagászat szerelmeseinek hangulatát.

Kék-túra bélyegző

A Háznál számos turista útvonal fut össze. Itt halad el az országos kék jelzés is. Az Ágasvári Turistaház OKT bélyegzőhely is egyben.