Az Ágasvári Turistaház megközelítése

Autóval

Mátrakeresztes

Az Ágasvári Turistaház a Mátra-bérc nyugati részén helyezkedik el, a 789 méter magas Ágasvár csúcs oldalában lévő réten. A házat gépjárművel közvetlenül megközelíteni nem lehet, az utakat a Bükki Nemzeti Park erdészeti sorompókkal lezárta. Az autóval érkezőknek azt ajánljuk, hogy gépkocsijukkal Mátrakeresztesig, illetve Mátraszentistvánig jöjjenek. Mindkét településen található parkoló, ahonnan turistaúton folytathatják útjukat.

Ágasvár a levegőből
Ágasvár a levegőből

A főváros felől érkezve a 21-es útról Pásztónál kell letérni, majd a Galyatető felé vezető úton Hasznoson át haladva vezet a legrövidebb út Mátrakeresztesre, illetve Mátraszentistvánba.

Gyöngyös felől Mátraháza és Galyatető érintésével juthatnak Mátraszentistvánba.

Vonattal

Vasúti menetrend.

A Hatvan-Somoskőújfalu vasútvonalon az alábbi vasútállomások esnek legközelebb az Ágasvári Turistaházhoz:

A fenti állomások mindegyikétől turistaút vezet a Házhoz. Zárójelben tüntettük fel, hogy az adott vasútállomásról indulva mely jelzéseket kell követni a turistaházig. Pásztóról indulva a Galyatetőre induló busszal rövidíthetünk a távon, ha elvitetjük magunkat vele Mátrakeresztesig.

Autóbusszal

Autóbusz menetrend.

Az Ágasvári Turistaházhoz legközelebb eső megállók a Pásztó-Galyatető-Gyöngyös vonalon:

Zárójelben tüntettük fel, hogy az adott megállótól mely jelzés(ek)en lehet a turistaházhoz jutni. Budapestről közvetlen buszjárat is közlekedik Mátraszentistvánra, Mátraszentimrére és Falloskútra.

Utazás előtt kérjük mindenképpen tájékozódjon az aktuális autobusz menetrendről, mert az illetékesek rendszeresen élnek a változtatásra vonatkozó jogukkal!

Jelenleg (2007 jún.) sajnos Pásztón a vasút és autóbusz menetrend hétvégén nincs összehangolva! Minimum egy órás várakozással kell számolni!

Turistaúton

Ágasvár felé
Ágasvár felé

Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, hogy mely turistautakon lehet az Ágasvári Turistaházhoz eljutni.

Pásztó

Ágasvár a zöld jelzésről.
Ágasvár a zöld jelzésről.

Pásztó felől indulva a zöld jelzést kell követnünk. Egészen Hasznos végéig kb. 1 órán át a műút mellett halad a jelzés. Hasznosról kiérve balra "felfele" kell letérni a főútról. Itt a művelt terület szélén egyenesen kell haladnunk, a jelzés ezen a rövid szakaszon hiányzik. A jelzés nem vezet be a Cserteri várromhoz, viszont érdemes ezt a rövid kitérőt megejteni, mert a szép kilátásban gyönyörködve picit kifújhatjuk magunkat.  Tovább a Gombás-tetőn a sportrepülőtér szélén haladva érünk be az erdőbe. A Kosik-tanya mellett, az Óvár északi oldalában vezet a jelzés. A zöld kör jelzés elhagyása után hat-nyolc perc gyaloglás után elérünk egy köves "dózer utat", ahol balra kell fordulnunk és onnan már két perc alatt célhoz is érünk. Ez az útvonal Hasznostól körülbelül kettő-kettő és fél órát vesz igénybe, és hét-nyolc kilométert kell túráznunk.

Tar

Tuzson arborétum
Tuzson arborétum

Tar irányából a sárga turistajelzést kell igénybevennünk, a Várbércen haladva, így egyenesen az Ágasvári rétre érünk. Útközben tehetünk egy kitérőt a Tuzson János arborétum felé a sárga kereszten haladva, ami utána visszatér a sárga jelzésre. A túraútvonal hat-hét kilométer hosszú és másfél-két óra gyaloglás.

Mátrakeresztes

Mátrakeresztesről négy lehetséges útvonalon lehet a turistaházat elérni.

Mátrakeresztes
Mátrakeresztes

Az első, és egyben a legrövidebb út az Óvár vendéglő mellett található parkolóból a piros jelzést követi, majd a Csörgő-patak völgyében haladva a nagy bükkfák közül kiérve balra a piros kereszten meredeken kapaszkodik fel. A jelzés végén egy köves útra érünk, ahol balra fordulunk és a piros jelzést követve érünk célunkhoz. Ez az útvonal három és fél kilométer és egy óra izzasztó gyaloglásra van kilátásunk.

A második útvonal körülbelül négy kilométer hosszú. Ezt az irányt választva a parkolóból végig a piros jelzésen kell haladnunk és így egy-másfél óra alatt felérhetünk a házhoz.

Piros jelzés

Ugyancsak a piros utat követve, de a falu végénél balra fordulva, indulhatunk meg felfele a zöld kör jelzésű úton, ami a Külső Óvári-réten - a régi földvár sáncát keresztezve -  halad. Amikor a zöld jelzés keresztezi utunkat, elfordulunk jobbra, majd a köves "dózer útnál" balra fordulva két perc múlva már az üdítőnk mellett üldögélhetünk. Ez az út négy kilométer hosszú és körülbelül másfél órát vesz igénybe.

Tájvédelmi körzet tábla

A negyedik útvonal a parkolóval szemben lévő emlékmű mellett balra indul, és a piros négyzet jelet viseli. Itt az Óvár nyugati oldalán haladunk a Kosik-tanyáig, ahol jobbra fordulunk a zöld jelzésre. Jobb oldalon elhagyjuk a zöld kör jelzésű utat, majd a már fentebb ismertetett "dózer útnál" balra fordulva két perc a pihenés. Az út hossza körülbelül öt kilométer és másfél-két óra alatt sétálhatunk fel rajta a turistaházhoz.

Mátraverebély

Mátraverebély felől a kék jelzésen kell haladnunk, ami az állomásról indul, és egyenesen a turistaházhoz vezet. Másfél-két óra alatt felkapaszkodhatunk a hat-hétkilométeres távon.

Nagybátony

Ha Nagybátonyból akarunk feljutni a turistaházba, akkor a falu Szorospatak felé eső végétől kell elindulnunk a piros kereszt jelzésen. A Két-Bikken, és Ágasvár alján keresztül tehetjük meg ezt a másfél órás, négy kilométeres utat szálláshelyünkig.

Kicsit hosszabb az út, ha a piros jelzést választjuk. Az ösvény a Hársas-tető mellől indulva Szorospatakon keresztül vezet a turistaházhoz. A jelzés helyenként nehezen követhető!

Falloskút

Deres erdő

Falloskútról körülbelül négy kilométert kell haladnunk. Először a zöld jelzésen le kell mennünk a Csörgő-patak völgyébe, majd ott a piros jelzésen folytatva az utat, egy óra alatt feljuthatunk a turistaházhoz.

Lerövidíthetjük utunkat, ha az Ágasvári-tisztást a piros jelzésen elhagyva balra kanyarodva a piros barlangjelzésre térünk át. Menet közben megnézhetjük a Csörgő-lyuk barlang (Magyarország leghosszabb vulkanikus eredetű barlangja) lezárt bejáratát.  A piros barlangjelzés később visszacsatlakozik a pirosba. A barlangot elhagyva elég meredek oldalban vezet a jel, ezért esős idő után nem tanácsos erre átvágni!

Mátraszentimre

Hutahely
Hutahely

Mátraszentimre irányából először a Rothadt-bérc mellett követjük a zöld négyzet útját, majd a Csörgő-patak völgyében gyalogolva juthatunk el a piros jelzésű út kereszteződéséhez, amin jobbra fordulva rövid túra után lerakhatjuk a hátizsákunkat a Turistaházban. Útközben megnézhetjük a Hutahelyet, illetve kis kiterőt tehetünk a Gyula-barlanghoz. Ez a kirándulás hat kilométer hosszú, és körülbelül másfél-két órát vesz igénybe.

Mátraszentistván

Kék jelzésen Ágasvár felé
Kék jelzésen Ágasvár felé

Ha Mátraszentistvánt választjuk kiindulópontnak, akkor egy óra alatt már vígan lógathatjuk a lábunkat a turistaház éttermében. Ezen az úton majdnem egy szintben kell megtenni a négy kilométeres távot az országos kék jelzés mentén. Talán ez a legkényelmesebb út a turistaházig. Félúton elmehetünk a kék háromszögjelzésen a 789 méter magas Ágasvár csúcsára is, ahonnan jó időjárási körülmények között Szlovákiát is láthatjuk. Mátraszentistvánban, a parkolóban, autónkat biztonságban tudhatjuk.

Mátraszentlászló

Mátraszentlászlóból három lehetőségünk is van.

Kilátás a Vörös-kőről
Kilátás a Vörös-kőről

Az első, ha a kék jelzésen Mátraszentistvánon keresztül megyünk, ami körülbelül tíz perccel hosszabb, mint ha onnan indultunk volna.

Érdemes azonban a sárga jelzést követni és útba ejteni a Vörös-kő kilátót, mert onnan szép kilátás nyílik a környező tájra. A sárga kereszt jelzésen eljuthatunk Mátraszentistvánba, ha balra fordulunk a zöld jelnél, vagy tovább követve a sárga keresztet becsatlakozhatunk a kékbe, ahonnan már egyenesben vagyunk a turistaházig.

Turistajelzések

Végül, ha rögtön az utunk elején el szeretnénk tévedni, ajánljuk a "dózer útat" ami a főútvonal végén lévő T elágazó jobb oldalán elhelyezkedő telefonfülke mellett indul. Százötven méter után, - a mindkét irányból behajtani tilos táblánál - balra kell fordulnunk, majd a sorompó alatt átbújva, vagy megkerülve, a következő elágazásnál egyenesen. Innen már csak egyenesen kell menni, egészen a turistaházig. Ez az út hat kilométer hosszú, és másfél-két-három-négy-... órát vesz igénybe.