Az Ágasvári Turistaház története

Ágasvár régen
Ágasvár régen

Az Ágasvár-pusztán álló vadászház egykori épületét korábbi tulajdonosa báró Hatvany Endre saját költségén új szobákkal bővítette, majd 1925-ben a budapesti Pannonia Turista Egyesület számára átadta azzal a megállapodással, hogy azt az Egyesület menedékházként üzemeltesse tovább. Az Egyesület az épületet berendezte, és még az 1925-ös évben a turistaközönség részére 28 fekvőhelyet biztosítva meg is nyitotta. A menedékházat az Egyesület 1927-ben a Hatvany-uradalom folyamatos támogatásával és jóindulatú segítségével étkezőhelyiséggel gyarapította

Ágasvár napjainkban
Ágasvár napjainkban

A ház hivatalos átadására 1929. augusztus elsején került sor, amelyen megjelent a Magyar turistaság színe-java. A turistaházat Ágasvári Báró Hatvany Endre menedékház névre keresztelték, és felszereltsége mintaszerűen tükrözte a menedékházak jellegét. 1949-ben állami kezelésbe került, és a Turistaházakat Kezelő Nemzeti Vállalat (később Turistaellátó Vállalat) üzemeltette. 1960-61-ben új szárny épült a meglévő ház mellé. Az akkor modernnek számító épületben, nyolc szobában harminckét vendéget lehetett elszállásolni. A hetvenes évek közepén a Parádi Áfész lett a ház tulajdonosa, majd 1989-ben a Magyar Természetbarát Szövetség tulajdonába került. 2005 óta magántulajdonban van és azóta rohamos fejlődésnek indult. Felújítása jelenleg is tart.

A hegyoldalban fakadó gyérvizű forrás, melyet a  a Pannonia Turista Egyesület tagjai foglaltak 1935-ben, a kezdetek óta biztosítja a Turistaház vízellátását.