Ágasvár Turista Egyesület - Az egyesület

Az Egyesület tagsága és céljai

Egyesületünk 2003. áprilisában alakult egy baráti társaság kezdeményezéséből, 2004 szeptembere óta pedig már közhasznú szervezetként működik.

A megalakulásban és jelenlegi működésünkben kulcsfontosságú szerepet töltött és tölt be az Ágasvári Turistaház, amely számunkra sokkal több egy hangulatos épületnél vagy szálláshelynél. A Turistaház jelenti azt a kapcsolódási pontot, amely tagságunk nagy részét összekovácsolta, és amelyben rendezvényeink és programjaink jelentős része bonyolódik. Az évek során Ágasvár egésze egy közös céllá vált, melynek megőrzéséért és fejlesztéséért mindannyian elkötelezettséget és felelősséget érzünk.

Céljainkat és gondolkodásmódunkat tekintve több szempontból is eltérünk a hazai természetjáró egyesületek többségétől, mi ugyanis a természetjáráshoz, az outdoor tevékenységekhez alapvetően sportos hozzáállással közelítünk. A sportos szemléletmód ugyanakkor nem feltételezi, hogy tagjaink kizárólag versenysportolók lennének. Sőt, hegy- és sziklamászók, hegyikerékpárosok, tájfutók és teljesítménytúrázók mellett természetvédők, íjászok, hobbykerékpárosok, amatőrcsillagászok és ornitológusok is megtalálhatók sorainkban.

Az Egyesület működésének adminisztratív és szervezési hátterét, programjaink minőségét tagjaink alapszakmái is biztosítják, ugyanis profi sportemberek mellett határőrtiszt, jogász, közgazdász, informatikus mérnök és turisztikai szakember is van közöttünk.

Tevékenységünket a lehető legteljesebb mértékben hatja át a környezettudatos szemléletmód, a természet- és környezetvédelem. Nem csak támogatunk, hanem kezdeményezünk is olyan akciókat, amelyek szakemberek - biológusok, fizikusok, ökológusok - bevonásával kívánnak megvalósítani természetvédelmi célú vizsgálatokat.

Folyamatosan figyelemmel kísérjük szűkebb működési területünk - Ágasvár környéke és a Nyugati-Mátra - állat- és növényvilágának, az erdők állapotának alakulását, részt veszünk a természeti értékek megőrzésére irányuló akciókban, rendszeresen tartunk szemétszedő és hulladékgyűjtő túrákat.

Meggyőződésünk, hogy ha a természetben rejlő rekreációs lehetőségeket sportos szemlélettel igyekszünk kihasználni, akkor ez a lehető legszélesebb körben segíti elő a társadalom környezettudatos szemléletének fejlesztését.

Rendszeres programjaink

Rendszeresen szervezünk gyalogos és kerékpáros nyílt túrákat, melyeken általában több távon is lehet indulni.

Állandó működési helyünkön - az Ágasvári Turistaházban - a különböző aktív programokon túl előadásokat és vetítéseket is tartunk, melyeken tagjaink és meghívott vendégek számolnak be élményeikről. Ezen előadások során különösen nagy hangsúlyt fektetünk távoli, érintetlen tájak (elsősorban hegyvidékek) bemutatására.

Az "ismerd meg határaid" felhívásunk jegyében szervezünk olyan hétvégéket, melynek során a városi létforma zaklatottságától elszakadni kívánó érdeklődőket vezetünk be a sziklamászás és a hegyikerékpározás rejtelmeibe, valamint abba, hogy miként találhatják fel magukat a természetben.

E programok során szem előtt tartjuk, hogy minden egyes résztvevő a képességeihez és motiváltságához mérten elérhető célokat tűzzön ki maga elé.

Tagjaink egyébként szívesen adnak tanácsot túrázással, túraszervezéssel, hegymászással, magashegyi túrákkal kapcsolatban.

Terveink

Szándékunkban áll, hogy évente legalább egy alkalommal - lehetőleg a nyári hónapokban - tagjaink számára magashegyi-, illetve hegymászó-túrákat szervezzünk.

Távlati tervünk, hogy expedíciós jelleggel hosszabb időre felkeressük a Kaukázus hegyeit, illetve Szibériát és a Bajkál-tavat.

Szeretnénk alaposabban felderíteni Észak-Európa tájait, amelyeket - akár nyílt túrák keretében is - rendszeresen látogatnánk.

Kapcsolatfelvétel, elérhetőségeink

Elnök: Juhász János

Elnökhelyettes: Batonai András

Titkár: Kocsis Beáta

Postacímünk: 2114 Valkó, Béke u. 27.

Telefon: 0630/ 634-34-35